Πως να φωτογραφήστε την αίσθηση της κίνησης

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα χόμπι που περιλαμβάνει κίνηση. Αυτές οι στιγμές της χαλάρωσης και της διασκέδασης κάποιες φορές αξίζει να φωτογραφηθούν, ιδίως αν τις μοιραζόμαστε με φίλους ή με την οικογένειά μας.

Μία βόλτα με ποδήλατο μπορεί να μετατραπεί σε μία εντυπωσιακή φωτογραφία που θα μπορούμε να ποστάρουμε με περηφάνια στα social media ή να παρουσιάσουμε όποτε το επιτρέπουν οι περιστάσεις σε κάποιο κύκλο φίλων ή γνωστών.

Αθλήματα όπως το μπάσκετ το βόλεϊ, ακόμα και οι δυναμικές  πολεμικές τέχνες μπορούν να αποτυπωθούν σε μοναδικές φωτογραφικές στιγμές που θα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η φωτογράφηση σκηνών με κίνηση μπορούν να αφηγηθούν τη δράση, να καταγράψουν τα συναισθήματα ή να συνδυάσουν και τα δύο μαζί.

Φωτογραφήστε με επιτυχία την αίσθηση της κίνησης

Για να καταφέρουμε όμως να αιχμαλωτίσουμε την κίνηση, υπάρχουν κάποια μυστικά. Εμείς σας αποκαλύπτουμε 3 από αυτά.

Ταχύτητα Κλείστρου.

Αν έχετε μία καλή φωτογραφική μηχανή, χρησιμοποιήστε τη καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε τη κατάλληλη ταχύτητα κλείστρου.

Η ταχύτητα του κλείστρου αποτελεί το κλειδί για να πετύχετε μία τέτοια φωτογράφηση να έχει το αποτέλεσμα που έχετε φανταστεί.

Γενικά, οι υψηλότερες ταχύτητες κλείστρου παγώνουν τη δράση, ενώ οι πιο χαμηλές ταχύτητες έχουν ως αποτέλεσμα την καταγραφή της κίνησης με θάμπωμα.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να παγώσετε τη κίνηση ενός ατόμου που τρέχει χρειάζεστε πολύ πιο υψηλή ταχύτητα κλείστρου συγκριτικά με αυτήν που απαιτείται για τη φωτογράφιση κάποιου που βαδίζει.

Υψηλές ταχύτητες κλείστρου θεωρούνται συνήθως από 1/500 του δευτερολέπτου και πάνω, ενώ υπάρχουν μηχανές που έχουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες κλείστρου, όπως 1/4000 δευτ. ή ακόμη και 1/8000 δευτ.

Αν σκοπεύετε να φωτογραφήσετε κίνηση με θάμπωμα, τότε χρειάζεστε χαμηλές ταχύτητες κλείστρου. Χαμηλές ταχύτητες κλείστρου θεωρούνται αυτές που ξεκινούν από το 1/30 του δευτερολέπτου.

Απόσταση

Για αθλητικές διοργανώσεις, όπου η απόσταση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φακούς μεγαλύτερης εστιακής απόστασης για να έχετε ιδανική ευκρίνεια, ελέγχοντάς πάντα ότι το θέμα ή αλλιώς ο αθλητής που θέλετε να φωτογραφήσετε βρίσκεται στο κέντρο του πλαισίου του σκοπεύτρου.

Πανοραμική μετατόπιση

Η πανοραμική μετατόπιση είναι η παρακολούθηση της κίνησης μίας δράσης μέσω της φωτογραφικής μηχανής, η οποία αποτυπώνει το κυρίως θέμα παγωμένο καθώς το φόντο πίσω του εμφανίζεται θολό λόγω της κίνησης.

Η επιτυχία αυτής της φωτογραφίας διασφαλίζετε όταν η μηχανή μας κινείται με ακριβώς την ίδια ταχύτητα και προς την ίδια κατεύθυνση στην οποία κινείτε για παράδειγμα ένας αθλητής που τρέχει μπροστά μας ή μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα που περνάει από μπροστά μας. Απλά ακολουθούμε την κατεύθυνση της κίνησης με την ίδια ταχύτητα.